Ασυμπτωματική Βακτηριουρία
Με τον όρο Ασυμπτωματική Βακτηριουρία ορίζουμε την παρουσία >105 αποικιών / ml σε 2 διαδοχικά δείγματα ούρων, με το ίδιο παθογόνο και με μεσοδιάστημα 1 εβδομάδας, σε ασυμπτωματικό ασθενή (για γυναίκες) ή την παρουσία >105 αποικιών / ml σε ένα δείγμα (για άνδρες). Η πυουρία συνοδεύει την Ασυμπτωματική Βακτηριουρία στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ωστόσο, η παρουσία της δεν αλλάζει την αξιολόγηση ή την θεραπευτική προσέγγιση. Όταν μια καλλιέργεια ούρων δίνει θετικό αποτέλεσμα σε μια νεαρή γυναίκα, επιβεβαιώνεται σε ποσοστό 85% – 90% με ένα δεύτερο δείγμα όταν αυτό ληφθεί μέσα στις επόμενες 14 ημέρες. Όταν το δεύτερο δείγμα αποβεί αρνητικό, η αρχική θετική καλλιέργεια ενδέχεται να έχει επιμολυνθεί ή υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η βακτηριουρία να έχει επιλυθεί αυτόματα.
Η Ασυμπτωματική Βακτηριουρία είναι ένα κοινό εύρημα σε γυναίκες, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και σε ορισμένους ασθενείς με ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος. Ο επιπολασμός της βακτηριουρίας μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών νέων γυναικών κυμαίνεται από 3% έως 5% (σε σχέση με γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν είναι σεξουαλικά ενεργές). Είναι παρούσα στο 5% έως 10% στις υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και στο 20% των γυναικών ηλικίας 80 ετών και πάνω. Η Ασυμπτωματική Βακτηριουρία δεν είναι συνήθης στους πιο νέους άνδρες. Ο επιπολασμός της αυξάνεται σε άντρες ηλικίας άνω των 65 ετών (σχετίζεται με την υπερτροφία του προστάτη), ενώ σε ηλικίες άνω των 80 ετών εμφανίζεται σε ποσοστό 8% – 10%. Σε ασθενείς που φέρουν χρόνια ουροκαθετήρα ο επιπολασμός της αγγίζει το 100%. Η ασυμπτωματική βακτηριουρία στις υγιής νεαρές γυναίκες είναι συνήθως παροδική, αλλά σε ένα ποσοστό 8% – 10% αναπτύσσουν οξεία κυστίτιδα μέσα σε λιγότερο από 7 ημέρες από την ουροκαλλιέργεια.
Ωστόσο, στην χρόνια ασυμπτωματική βακτηριουρία δεν έχουν αποδοθεί αρνητικές εκβάσεις όπως η υπέρταση ή η χρόνια νεφρική νόσος και τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών είναι παρόμοια με εκείνων χωρίς βακτηριουρία.
Θεραπεία
Η θεραπεία της Ασυμπτωματικής Βακτηριουρίας έχει ένδειξη μόνο σε δύο καταστάσεις: την κύηση και προ τραυματικών επεμβάσεων στο ουροποιητικό. Για τους άλλους ασθενείς η θεραπεία δεν πρόκειται να δώσει καλύτερα κλινικά αποτελέσματα είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, οι ασθενείς εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων κάτι που μπορεί να οφείλεται είτε στην διαταραχή της χλωρίδας του κόλπου (λόγω των αντιβιοτικών), είτε στην αντικατάσταση ενός καλοήθους μικροοργανισμού (με ένα περισσότερο λοιμογόνο), είτε σε λοιμώξεις με μικροοργανισμούς αυξημένης μικροβιακής αντοχής απέναντι στα αντιβιοτικά. Στις υγιείς γυναίκες το μικρόβιο της Escherichia Coli απομονώνεται σε ποσοστό 80%. Οι παράγοντες κινδύνου της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας είναι παρόμοιοι με εκείνους που περιγράφονται στις ανεπίπλεκτες ή επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (για τις πιο νέες γυναίκες είναι η σεξουαλική δραστηριότητα και η χρήση σπερματοκτόνων, ενώ σε ηλικίες μεγαλύτερες των 80 ετών η ακράτεια ούρων, η θεραπεία με οιστρογόνα κοκ).
Ασυμπτωματική Bακτηριουρία