Ουρολοίμωξη – Λοίμωξη Ουροποιητικού

Ουρολοίμωξη – Λοίμωξη Ουροποιητικού

ΟυρολοίμωξηΗ ουρολοίμωξη – λοίμωξη ουροποιητικού συστήματος (ουροδόχος κύστη, νεφροί, προστάτης) αποτελεί από την πιο συχνή παθολογική κατάσταση στους ανθρώπους. Οι συνηθέστεροι μολυσματικοί μικροοργανισμοί είναι τα βακτήρια, ενώ μικρότερη συμβολή έχουν οι μύκητες, οι ιοί και τα παράσιτα. Η πυελονεφρίτιδα (λοίμωξη των νεφρών), τα νεφρικά και περινεφρικά αποστήματα, η εμφυσηματική κυστίτιδα κοκ αποτελούν επίσης εκδηλώσεις λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.
Με τον όρο ουρολοίμωξη λοιπόν εννοούμε την παρουσία βακτηρίων ή άλλων μικροοργανισμών στα ούρα ή στους ιστούς του ουροποιητικού, τα οποία είναι συνήθως στείρα. Με τον όρο βακτηριουρία περιγράφουμε την παρουσία βακτηρίων στα ούρα. Με θετική ουροκαλλιέργεια αλλά χωρίς συμπτωματολογία από το ουροποιητικό μιλάμε για ασυμπτωματική ουρολοίμωξη. Όταν υπάρχει συμπτωματολογία μιλάμε για συμπτωματική ουρολοίμωξη.

Με τον όρο μη επιπλεγμένη λοίμωξη εννοούμε την ουρολοίμωξη που δεν εμφανίζει λειτουργική ή δομική διαταραχή (πχ κυστίτιδες σε γυναίκες) . Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ούρα αποτελούν ένα καλό θρεπτικό υλικό για την ανάπτυξη των ουροπαθογόνων και για αυτό η ανεμπόδιστη – ελεύθερη ούρηση αποτελεί την καλύτερη άμυνα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η οριστική διάγνωση της ουρολοίμωξης (αλλά και η βέλτιστη θεραπεία της) γίνεται με την καλλιέργεια ούρων (και το αντιβιόγραμμα). Δείγμα ούρων για καλλιέργεια πρέπει να λαμβάνεται πάντα πριν από την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής και αυτό γιατί η σωληναριακή απέκκριση των αντιβιοτικών αποστειρώνει τα ούρα πολύ γρήγορα. Μόλις συλλέγεται το δείγμα θα πρέπει να αποστέλλεται το γρηγορότερο δυνατό στο μικροβιολογικό εργαστήριο για να αποφευχθούν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει τα ούρα να τοποθετούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 °C μέχρι τη μεταφορά τους. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για την αποφυγή επιλοιμώξεων. Αλλαγές στην όψη των ούρων (θολερότητα) ή στην οσμή ερμηνεύονται ως πιθανά συμπτώματα ουρολοίμωξης. Η θολερότητα αποδίδεται συνήθως στην πυουρία και συνοδεύει την βακτηριουρία. Η δυσάρεστη οσμή είναι ενδεικτικό της παραγωγής πολυαμινών από τα βακτήρια στα ούρα.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν είναι ούτε ευαίσθητες ούτε ειδικές για τη διάγνωση της ουρολοίμωξης. Μπορεί να οφείλονται σε άλλα αίτια, όπως στην καθίζηση των κρυστάλλων και την αφυδάτωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπευτική επιτυχία της ουρολοίμωξης εξαρτάται από την συγκέντρωση του φαρμάκου στα ούρα, ενώ της πυελονεφρίτιδας εξαρτάται από τα επίπεδα του φαρμάκου στο νεφρικό παρέγχυμα (και κατ επέκταση στο αίμα). Η συγκέντρωση των αντιβιοτικών στα ούρα καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως η σπειραματική διήθηση, την απέκκριση – επαναρρόφηση από τα σωληνάρια, το pΗ των ούρων, την μοριακή δομή του φαρμάκου κοκ.

Ουρολοίμωξη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ctfΟυρολοίμωξη – Λοίμωξη Ουροποιητικού